Fantastiska bilder kräver planering!

Jag är alldeles övertygad om att en del människor tycker att jag har höga krav på mina kunder. Jag vill nämligen styra och ställa väldigt mycket inför och under själva fotosessionen. Det är inte alla som berättar att man måste ha vissa färger och inte får ha ett speciellt träns på bild, men sån är jag! För jag vet nämligen hur stor skillnaden blir om man väljer "fel". 


Många gånger vet mina kunder bara att de gillar mina bilder, och vill fotas av just mig, vilket så klart är otroligt kul! Men det innebär mycket planering och jobb inför vare specifik fotografering. 

Men förutom de saker som listas nedan så hoppas jag att man funderar lite extra på följande: 


Vad för TEMA vill jag ha i mina bilder? 

Kan jag framhäva min häst på något vis, exempelvis låta en brukshäst dra en vagn eller flätas traditionsenligt? Det är alltid en bra början att hitta något som kan göra dina bilder lite annorlunda och mer genomtänkta än andras. 


Vill jag ha bara en eller kanske flera hästar med på bilderna?  Planera för din fotografering från start och ta med tillräckligt många medhjälpare osv. Det är aldrig skoj att springa som en tok mellan transport och fotoplats, man riskerar att missa många fina bilder under "transportsträckorna".  

Jag tillhandahåller INTE assistenter som håller hästar osv, helt enkelt för att det ofta är så att hästar är lite reserverade för främlingar, så det är en säkerhetsaspekt. 


Vill du rida i klänning?  Självklart får du det, men försök hitta en med rejäl vidd och längd, och rid gärna damsadel om du kan. Detta för att vanliga klänningar ofta är för tighta och åker upp och visar alldeles för mycket när hästen är i rörelse. 


Ska du rida utan hjälm? Jag lägger ingen värdering i om du vill ha hjälm eller ej, så länge du är över 18 år bestämmer du själv. Under 18 begär jag att målsman ger ok om du ska vara utan hjälm. Se till att du har UPPSATT hår om du rider utan hjälm, då flaxande hår tenderar att se väldigt konstigt ut när hästen själv är som finast i steget. 

Val av plats

Var vi fotar är avgörande för hur dina bilder ska bli. Det fanns en tid då jag åkte hem till kunden och fotade, men jag har mer eller mindre frångått den varianten, då det ställs så väldigt höga krav på omgivningen för att få de där magiska bilderna.

Outfit

Ju mer tid du lägger på ditt och hästens utseende, desto bättre blir faktiskt dina bilder också. 

Ta gärna tillfället i akt och fixa naglar, hår och makeup om du ändå lyxar till det med en fotografering, bilderna blir SÅ mycket bättre!! 

Tidpunkt

Man KAN fota nästan när som helst. Men det är vissa tidpunkter som är bättre än andra, beroende på vad du är ute efter för typ av bild och ljus. Därför är det bästa att jag berättar vilken tid vi fotar, eftersom jag är ytterst petig med att ljuset blir så bra som möjligt för dina bilder.

Detaljer

Bra bilder får man när man lägger tid på att hitta rätt detaljer. Exempelvis, nordsvensken ovan med enkel utrustning och naturmaterial i modellens kläder. Jag är mycket för det här med detaljer och ser gärna att man tar sig tid att sätta ihop hela fotograferingen för bästa resultat!